Koirauutiset, median murros ja Koiramme

Mediakoira on ollut hiljaa jonkin aikaa ja syystäkin. Perustimme poikien kanssa oman koiramedian ja hyvin näyttää internetissä olevan tilaa uudelle, oivaltavalle ja hauskalle nettimedialle. Ensimmäisen kolmen viikon aikana käppyrät näyttävät hyvin ylöspäin.

Mutta tässä kirjoituksessa ei hehkuteta Kuonoa, vaan otetaan kantaa uuden Koiramme-lehden Täällä vartioin minä -kirjoitukseen sivulla 111. Sen verran mielenkiintoisia ajatuksia on lehden päätoimittaja Tapio Eerolalla, että joudun hieman puskista niitä kommentoimaan.

Eerola nostaa kirjoituksessaan esiin 27 vuoden ajan ilmestyneen Koirauutiset-lehden lakkautuksen, mutta myös muutaman muun älyttömyyden. Nostan tässä blogissa esiin kaksi kappaletta.

”Paperille painetun median levikit laskevat. Poikkeukset – kuten Koiramme – ovat harvinaisuuksia.”

True dat. Oikeassa olet, Tapio. Tosin, Koiramme-lehden levikin poikkeustila ei käsittääkseni johdu lehden erityisestä hyvyydestä (ei oteta tässä kirjoituksessa nyt kantaa lehden hyvyyteen tai huonouteen), vaan siitä yksinkertaisesta faktasta, että käsittääkseni lehti tulee joka tapauksessa Kennelliiton jäsenille, halusipa sen tai ei. Toki Koiramme-lehti on poikkeus tasaisena pysyvän levikkinsä suhteen, mutta poikkeus se on myös ”pakkotilauksensa” kannalta. Jos haluat olla Kennelliiton jäsen, lehti kolahtaa himaan, halusitpa tai et. Sellaista lehteä ei median murros hetkauta, kuten on huomattu.

Omillaan elävällä printtimedialla ei tätä mahdollisuutta ole, vaan valta ja päätös lehden tilaamisesta ja ostamisesta on aina lukijalla. Tällaista valtaa ei Koiramme-lehden lukijalla ole, on ainoastaan valta lukea tai olla lukematta. Mutta sellaisenaan Koiramme-lehteä ei kuitenkaan voida laskea mediamurroksen menestyjiin, eihän lehden menestymistä mitata todellisilla levikkiluvuilla, vaan Kennelliiton jäsenillä.

”Monesti sosiaalinen media on ainoa mikä jäljelle jää. Vaikka toisaalta facebook lienee tavallaan osasyyllinen pienmedian ahdinkoon.”

Okei. Mietitäänpä hetki Koirauutiset-lehden konseptia vuonna 2013. En ole koskaan lehteä käsissäni pitänyt, mutta Eerolan kirjoituksessa määrittelemä ”koiranäyttelyiden tulos- ja uutislehti” antaa jo jonkinlaisen käsityksen. Kuka ihmeessä odottelee nykyaikana painettua lehteä saadakseen tiedot tuloksista ja näyttelyuutisista?

Ihan hyvä, että sosiaalinen media jää jäljelle. Katso esimerkiksi Facebookin Koiranäyttelyt-ryhmä. Melkein 7 000 aktiivista jäsentä, jotka todella ovat kiinnostuneita koiranäyttelyistä, koirauutisista ja tuloksista. Median murros menee myös näyttelyväkeen.

Tein lopuksi pienen testin:

Koirauutiset-niminen Facebook-ryhmä löytyy. Lauman Pomon Koirauutiset jakaa linkkejä koira-alan uutisiin.

Sen sijaan Koiramme-lehti tai Koiramme -nimisiä Facebook-ryhmiä ei ollut olemassa tähän iltaan asti. Perustin molemmat. Luovun tietysti saman tien fanisivujen ylläpito-oikeuksista, kunhan niitä joku keksii minulta pyytää. Samalla voin antaa ilmaisen tunnin setin sosiaalisen median hyödyntämisestä vaikkapa Koiramme-lehden kautta. Sen teen lehden lukijana mielelläni. Ehkä samaan syssyyn voisimme pitchata eteenpäin myös ilmaiset mobiiliajatukset, joilla parannettaisiin aktiivisten näyttelyharrastajien näyttelykokemusta.

Linkit:

Koiramme-lehti Facebookissa

Koiramme Facebookissa

EDIT 17.11.2013: Perustin Kennelliitolle myös Twitter-tilin: https://twitter.com/kennelliitto . Opastan ilmaiseksi myös tämän käytössä.

EDIT: 11.12.2013: Twitter-tili luovutettu Kennelliitolle liiton pyynnöstä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: