Nuorisopalsta nappasi Pedigreen

Raskauttavaa todistusaineistoa Koiramme-lehden syyskuun numeron Nuorisopalstalta.

Raskauttavaa todistusaineistoa Koiramme-lehden syyskuun numeron Nuorisopalstalta.

Ensin täytyy sanoa kiitoksen sana Koiramme-lehden artikkelille, koska ilman sitä tätä blogia ei ehkä olisi syntynyt. Ajatuksena on kirjoitella aika ajoin näkemyksiä viestinnästä, markkinoinnista ja sisällöistä, jotka edes jotenkin liippaavat koiramaailmaa. Kenties heitän blogissa myös koiramaailman digi-ideoita ja sen sellaista. Aika näyttää.

Aloitusbloggaukseksi sopii ehkä ihan hyvin tällainen korostetun journalistinen kannanotto. Itsessäni Koiramme-lehden tuoreimman numeron Nuorisopalsta-niminen palsta artikkeleineen sai minut näkemään punaista härskin piilomainonnan kohdistuessa suoraan nuorimpiin lukijoihin. Nuorista lukijoista ja mediankäyttäjistä minulla on omakohtaista kokemusta viiden vuoden ajalta, jolloin päätoimitin kuutta lasten- ja nuortenlehteä.

Koiramme-lehti on siis Kennelliiton julkaisema koira-alan lehti. Median murroksen aikakautena Koiramme-lehti on loistava konsepti, sillä sen tilaaminen on sidottu kennelliiton jäsenmaksuun. Lähtökohtaisesti rekisteröidyn koiran omistaja kuuluu Kennelliittoon ja on sitä myöten Koiramme-lehden tilaaja. Levikki huitelee jossain 150 000 kappaleen tienoilla ja lukijamäärä reilussa 300 000 tuhannessa.

Lehden sisältöön en tällä kertaa ota kantaa muuta kuin Nuorisopalstan osalta. Nuorisopalsta on siis nimensä mukaisesti lehden nuorimmille lukijoille suunnattu palsta. Tällaisen palstan olemassaolosta voidaan toki olla jo lähtökohtaisesti montaa mieltä, ainakin oman mielikuvan mukaan esimerkiksi sanomalehdet ovat vähentäneet näitä nuorisopalstoja etc ja tehneet yleisesti sisällöstä kiinnostavampaa myös nuoremman kohderyhmän silmissä.

Jo ensimmäisellä aukeamalla pistää silmään Nuorisopalstan pääkirjoituksen yhteydessä oleva Pedigree-logo. Ok, palstasponsorointia. Ei mikään uusi idea, mutta varsinkin kun koko lehdessä ei muualla ole sponssipalstoja, haiskahtaa vähän palaneelta.

Varsinaiset helmet löytyvät kuitenkin itse artikkeleista, useampaankin otteeseen. Esimerkiksi Starttileiri-nimisessä artikkelissa kerrotaan, kuinka ”Viimeisenä aamuna tihutti hetken vettä, mutta Dentastix-keppijumpalla saatiin pilvet kaikkoamaan ja siivoaminen, taitotesti – jonka kaikki hyvin arvosanoin läpäisivät, sekä loppushow nautittiin taas leiriä hellineessä auringonpaisteessa.”

Ja homma jatkuu seuraavalla sivulla:”…vielä ennen lähtöä jokainen sai mukaansa kassillisen Pedigreen herkkuja kotiin mussuteltaviksi.”

Saman artikkelin kuvatekstissä kehutaan vielä leiriläisten saaneet ”Pedigreen herkkuja ja keltaiset huivit. Huivi suojasi leiriläisiä auringolta tai saattoipa sen sitoa koristeeksi vaikkapa koiransa kaulaan.”

Entäs sitten? Muutama hassu maininta siellä täällä? Tulviihan mainontaa muutenkin ovista ja ikkunoista? Jep. Tietenkin tulvii, mutta journalistisessa sisällössä piilomainonta on yksiselitteisesti kiellettyä (Journalistin ohjeet kohta 16. Ilmoitusten ja toimituksellisen aineiston raja on pidettävä selvänä. Piilomainonta on torjuttava.). Erityisen harmillista se tietenkin on palstalla, joka on suunnattu niille kaikkein nuorimmille lukijoille. Kukkahattusetä moittisi tässä kohtaa.

Aikamoista.

Jälkikirjoitus:

Pedigreetä edustavalle Mars Finlandille teen lähes ilmaisen tarjouksen: tulen pullakahvien ja viikon Dentastixien hinnalla juttelemaan teidän kanssa tunniksi nuorista lukijoista ja nuorisomarkkinoinnista. Maili on ville.kormilainen (at) gmail.com

Advertisement

Yksi ajatus artikkelista “Nuorisopalsta nappasi Pedigreen

  1. Pauliina Lehtola sanoo:

    Yritin tykätä, mutta se vaati jonkun rekisteröitymisen… Härskiähän tuo on. Olisi voinut tehdä siistimmin. Tai sitten vaan kirjottaa juttuun reilusti auki, että tilaisuus oli Pedigreen sponsoroima.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: